Lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteisiin liittyvät asennukset ja korjaustyöt eli LVI-projektit ovat tärkeässä osassa rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Oli kyseessä sitten kotitaloudet tai yritysten omistuksessa olevat rakennukset, ovat LVI-toimintojen toimivuus olennainen osa kokonaisuutta. LVI-projekteista huolehtimien on yhteydessä jopa ihmisten hyvinvointiin, sillä laadukkaalla työllä taataan puhdas ilma ja terveyden kannalta oleelliset asuin- ja työskentely-ympäristöt.

LVI-projekteille on tarjolla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joista suurinta osaa voi soveltaa sekä kotitalouksien että yritysten käyttöön. LVI-projekteja ei välttämättä kannata laittaa säästökohteiden listalle, sillä tasokkaaseen työhön panostamisen hyödyt tulevat esille pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Tasokas LVI-työ tähtää tulevaisuuteen

Rahoitusta miettiessä tulee ottaa huomioon myös palveluntarjoajan valinta. LVI-projekteissa on monesti kyse suurista rahasummista ja rakennuksille olennaisista toiminnoista. Kannattaakin valita vakavarainen ja luotettava yritys, jotta LVI-projektin edetessä ei koituisi ongelmia. Oli rahasumma sitten jo valmiiksi säästettynä tai se otetaan lainana, kukaan ei halua joutua jatkossa ongelmiin projektiin liittyen, vaan varmistaa projektin sujuva edistyminen alusta loppuun asti. Monet alan yritykset tarjoavat myös ns. avaimet käteen -palvelua, jolloin palveluntarjoaja hoitaa sopimuksesta kaiken projektiin liittyvän ja asiakas voi huoletta keskittyä muihin asioihin

Rahoitusvaihtoehdot

Tähän artikkeliin on kerätty erilaisia rahoitusvaihtoehtoja LVI-projekteille. Kaikille löytyy oma ratkaisunsa projektin suuruudesta riippuen. Ennen sopimusten kirjoittamista kannattaa harkita sekä useampaa rahoitusvaihtoehtoa että jättää useampi tarjouspyyntö LVI-projektien toteuttajille.

Säästöt

Kun on laittanut valmiiksi rahaa säästöön LVI-projekteja ajatellen, on helppoa käydä toimeen kun siihen on tarvetta. Rakennukset tarvitsevat välttämättä huoltoa ja toisaalta uudet rakennukset ammattilaisia asennustöihin. Talonrakennusbudjettiin onkin sisällytettävä LVI-projektit ja fiksu ottaa remontit huomioon pitkän aikavälin säästösuunnitelmissaan.

Osamaksu

LVI-alan tarjoavat asiakkailleen valmiita rahoitusratkaisuja, jolloin asiakas voi maksaa kulut halutessaan osamaksulla. Asiakkaan ei tarvitse tuolloin ottaa erillistä lainaa takaajineen, vaan palveluyritys on hoitanut sopimuksen pankin kanssa jo asiakkaansa puolesta. LVI-työt ovat monesti sellaisia, jotka eivät epäkuntoon mennessä voi odottaa oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Rahoitus voi olla mahdollisuus tilanteissa, joissa rahavarat eivät muuten riittäisi kattamaan LVI-projektin kuluja.

Laina

Remontti- ja rakennustyöt tulevat usein kalliiksi, mutta LVI-projekti on välttämätön osa kokonaisuutta. Kotitaloudet ja yrityksetkin joutuvat ottamaan useimmiten lainaa projektien toimeen panemiseksi.

Lainan tarjoajia on erilaisia ja pankit ja muut rahoitusalan yritykset tarjoavat erilaisia lainavaihtoehtoja erisuuruisiin pääoman tarpeisiin. Ennen lainan ottamista kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja pohtia mikä tulee juuri omaan tilanteeseen edullisemmaksi jää käytännöllisemmäksi lainavaihtoehdoksi. Kannattaa myös ottaa selvää minkä suuruiseen lainaan on ylipäätänsä oikeutettu eri rahoitusvaihtoehtojen tarjoajilta ja millaisia edellytyksiä niissä vaaditaan. Esimerkkejä LVI-projekteihin otetuista lainoista ovat mm. kulutusluotto ja joustoluotto.

Kotitalousvähennys

Kotitalouksien perusparannus ja kunnossapitotöistä saa kotitalousvähennystä, joka tarkoittaa veroalennusta tietyiltä osilta. Teetetyistä ja maksetuista LVI-töistä saa siis osan maksuista takaisin verohelpotuksina. Vähennykset tehdään, kun työ on suoritettu omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien- ja isovanhempien kodissa. Vähennykseen piiriin lasketut kustannukset ovat esimerkiksi keittiön- ja kylpyhuoneen remontointi, kellari- ja saunatilojen kunnostus ja putkityöt. Kotitalousvähennys voi etenkin suuremmissa LVI-projekteissa koitua mukavaksi hinnan alentajaksi joka kannattaa ottaa huomioon projektin budjettia laatiessa.