Jos omakotitalon omistajalta kysyttäisiin, mitkä ovat talon kaksihermoja raastavinta remonttikohdetta, vastaus todennäköisesti olisi keittiö- ja kylpyhuone. Usein juuri tässä järjestyksessä. Ja onhan noissa ennakkoluuloissa suurtakin todenperää: kyseessä on omakotitalouksien kaksi kalleinta ja pitkäkestoisinta remonttia.

Suuret kustannukset selittyvät kyseisten huoneiden sisältämästä talotekniikasta: vesi- ja lämmitysputket sekä sulakkeiden suuremmat vastukset ovat kylpyhuoneissa ja keittiöissä elintärkeitä elementtejä. Kun kaakeleiden takana ei olekaan pelkkää huoletonta kipsiseinää vaan kasa alumiiniputkia, kannattaa remonttihommat jättää suosiolla ammattimiehille. Kylpyhuoneiden kanssa saa olla erityisen tarkkana, sillä huolimattomasti tehty vesieristys voi kostautua vuosien päästä pahoina home- ja kosteusvaurioina, joiden korjaaminen tulisi maksamaan selvästi enemmän kuin alun perin osaavan ammattilaisen palkkaaminen.

Käytännöllisyys ennen designia

Oletusarvoisesti kylpyhuoneremontissa kyse on pintojen, eli kaakeleiden, tasojen, lavuaarin ja WC-pöntön uusimisesta. Jos kuitenkin tarve on isommille, rakenteisiin asti meneville korjaustöille, euroja ei kannata vielä tässä vaiheessa säästää. Varsinaisten näkyvien uudistusten tekemisessä voi jo hintalappuakin tarkkailla tiiviimmin, mutta kannattaa silti muistaa, että kylpyhuoneremontti ei koskaan ole lopullinen, vaan kylpyhuoneen remonttitarve tulee ajankohtaiseksi uudelleen viimeistään noin parinkymmenen vuoden kuluttua.

Kannattaakin siis ensisijaisesti miettiä kylpyhuoneen perustarpeet ja sen jälkeen etsiä omiin käyttötarkoituksiin sopivat laadukkaat ja kestävät tuotteet, jotka miellyttävät kaiken lisäksi silmää. Liian halvalta vaikuttavien sauma-aineiden ja laattojen kestävyyttä saa ja kannattaakin kyseenalaistaa, mutta pelkästä muodikkaasta kuosista tai designista ei kannata maksaa järkiään liikaa.

Lopputulos kirkkaana mielessään välttyy hutiloinneilta

Vaikka tekisi kuinka yksityiskohtaiset suunnitelmat heti aluksi, kylpyhuoneremontin aikana tulee toisinaan hetken mielijohteesta uusia ideoita ja ajatuksia eri toteutuksille. Tämä on aivan luonnollista, mutta siinä piilee vakava vaara, että alkuperäisestä ideasta poiketaan liiaksi ja haettu käyttökokemus vaarantuu. Esimerkiksi perhettä perustavan pariskunnan ei kannata ensimmäiseksi haaveilla matalasta design-hanasta automaattisella vesisuihkulla, sillä vauvan takapuolen pesettäminen ei sellaisen alla onnistu.

Kannattaakin siis remonttia suunnitellessa tehdä selkeä lista, mitä ominaisuuksia kylpyhuoneeltaan vaatii. Toimiiko lattialämmitys halutulla tavalla? Onko peili- ja lasipintoja tarpeeksi? Halutaanko mahdollista samassa tilassa olevaa WC-pönttöä eristää muusta huoneesta vaikkapa lasitiilillä? Tarvitaanko liitäntää pesukoneelle? Täytyykö kylpyhuoneeseen päästä pyörätuolilla tai rollaattorilla? Mille korkeudelle tasot ja hanat asetetaan?

Kun on tehnyt itselleen selväksi, mitä asioita remontilla täytyy saavuttaa kiiltävien uusien pintojen lisäksi, on myös ex tempore -suunnanmuutosten tekeminen helpompaa myös remontin tekijöille. Tavoitteiden ja suunnitelmien listaaminen auttaa myös tarjouspyyntöjä lähettäessä, sillä mitä enemmän on esittää yksityiskohtia omista näkemyksistään, sitä tarkemman hinta-arvion urakoitsija pystyy antamaan.

Kilpailuta!

Kylpyhuoneremontteja tarjoavia yrityksiä on joka maakunnassa pilvin pimein, joten valinnanvaraa kyllä piisaa. Ei siis kannata tarttua ensimmäisen remonttifirman tarjoukseen, vaan kannattaa lähettää samansisältöinen tarjous vähintään kolmeen tai neljään yritykseen. Myös asiakaskokemusten lukeminen netistä on hyvä tapa tutustua urakoitsijoihin etukäteen, sillä kylpyhuonettaanhan kukaan ei halua määrättömän pitkäksi aikaa ottaa pois käytöstä remontin ajaksi.