Kirjainyhdistelmä LVI kuuluu niihin lyhenteisiin, joihin lähes jokainen on kenties joskus törmännyt. Useimmat tietävät myös, että LVI liittyy jotenkin talotekniikkaan ja rakentamiseen. Saattaapa moni tuntea jonkun LVI-asentajankin.

LVI on lyhenne sanoista lämpö, vesi ja ilmanvaihto. Se liittyy siis niihin talon rakenteisiin, jotka eivät ole kantavia rakenteita, kuten talon runko, elementit, sokkelit, seinät, jne. Eivätkä myöskään sähköasennuksiin eivätkä sisustukseen tai maalaamiseen. Lämpöä, vettä ja ilmaa johdetaan erilaisia kanavia ja putkia pitkin, ja usein tähän käytetään myös erilaisia pumppuja. Niinpä voidaankin ajatella, että LVI on myös putki- ja pumpputekniikkaa.

Lämmitys

Suomessa käytetään pääsääntöisesti kahta erilaista menetelmää kiinteistöjen lämmittämiseen: kaukolämpöä tai paikallista lämmitysjärjestelmää. Kaukolämpö on nykyään hyvin yleinen lämmitysmuoto erityisesti kaupungeissa, ja varsinkin suuremmat kiinteistöt, esimerkiksi koulut ja kauppakeskukset, toisinaan myös tehtaat ja varastot, sekä asuinkerros- ja rivitalot lämmitetään kaukolämmöllä. Tämä toimii käytännössä niin, että voimalaitoksesta johdetaan kuumaa vettä maan alle sijoitettujen ja tehokkaasti eristettyjen putkien kautta kiinteistöihin, ja sitten taas uudestaan voimalaitokseen. Vesi voi olla myös ylipaineistettua. LVI-ratkaisut ovat tärkeässä asemassa, kun rakennus kytketään kaukolämpöverkkoon.

Paikalliset lämmitysmuodot voivat puolestaan vaihdella runsaasti. Käytössä on paljon sekä suoraa että varaavaa sähkölämmitystä, öljylämmitystä, maalämpöä ja myös puulämmitystä. Avustavina lämmitysmuotoina käytetään usein myös ilmalämpöpumppuja ja vaikkapa avotakkaa tai leivinuunia.

Useimmiten öljy-, maakaasu, puu ja puubriketti- sekä hiililämmitys on toteutettu vesikiertojärjestelmällä niin, että kellaritiloissa oleva poltin kuumentaa vesivaraajaa, josta kierrätetään vettä lämpöpatterien kautta eri puolille huoneistoa. Ainoastaan suora sähkölämmitys ja puukamiinat ja -uunit eivät normaalisti ole kytkettyjä kiertovesijärjestelmään. Kun lämmitysjärjestelmä on kiertovesitoiminen, on LVI-teknisillä ratkaisuilla merkittävä osuus sen toteuttamisessa. Tarvitaan oikeanlaiset putkistot ja niiden läpiviennit sekä pumput ja muut koneistot kiertoveden kuljettamiseen ja asunnon tehokkaaseen lämmittämiseen.

Vesi ja viemäröinti

Vesijohto oli aikoinaan eräänlainen modernin asumisen tunnusmerkki. Sekä puhdas käyttövesi että tehokas ja hajuton viemäröinti ovat tietysti tänä päivänä perusasioita, joiden jokainen olettaa olevan kunnossa. Valtavat putkiremontit ovat nyt ajankohtaisia taloissa, jotka on rakennuttu 1970-luvulla tai aikaisemmin. Onneksi on tulossa myös uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan toteuttaa putkiremontteja kustannustehokkaasti.

Ilmanvaihto

Toinen tärkeä LVI-tekniikan osa on ilmanvaihto. Tämä alue on nostanut merkitystään viimeisten vuosikymmenten aikana. Pikkuhiljaa on siirrytty painovoimaisesta ilmanvaihdosta koneelliseen. Tämä on tarkoittanut tehokkaampaa ilmanvaihtoa, mutta se on tuonut mukanaan myös uusia haasteita. Koneellinen ilmanvaihto aiheuttaa nimittäin alipaineen, ja mikäli esim. tuloilman saanti on riittämätöntä, voi seurauksena olla sisäilmaongelmia, kun talojen seinien sisältä kulkeutuu alipaineen takia pölyä, mikrobeja ja jopa hometta huoneilmaan. LVI-ala pyrkii luonnollisesti ratkaisemaan ilmanvaihdon uudet haasteet ja tarjoamaan mahdollisimman toimivan kokonaisratkaisun kuhunkin rakennukseen.

Olipa kyseessä sitten putkiremontit, ilmanvaihtojärjestelmät tai rakennuksen lämmönjärjestelmät, LVI-alan toimijoista on laaja tarjonta joka puolella Suomea, ja on järkevää toteuttaa LVI-alan rakennustyöt aina osaavan ammattilaisen avulla.