Oman talon rakentamisesta haaveilevat monet. Kodin suunnitteleminen juuri omia tarpeita ja omaa perhettä varten on aina yhtä houkuttelevan kuuloinen ajatus, mutta useat jättävät haaveensa tyystin toteuttamatta. Joillakin syynä on raha, toisilla alati muuttuva työtilanne ja toiset taas ovat epävarmoja asettumaan aloilleen; entä jos nykyinen kotikaupunki ei olekaan enää kahden vuoden päästä se paikka, missä haluan loppuelämäni elää?

On paljon järkisyitä, miksi omakotitalon rakentamista kannattaa vähintäänkin lykätä parilla vuodella, vaikka ajatuksen tasolla ideaa ei koskaan tarvitse kokonaan kuopata. Talon rakentaminen on iso taloudellinen panostus ja oletuksena on, että se löytää välittömästi valmistuttuaan vakituiset asukkaat. Jos tulevaisuus näyttää vielä erittäin epävakaalta vuoden tai kahden päähän, kannattaa vakavasti harkita, onko 20 vuoden asuntolainaan syytä sitoutua, ellei ole syystä tai toisesta valmis asettumaan aloilleen kyseiselle paikkakunnalle.

Hyvin tehty talo ei ole pelkkä rahakuilu

Huolta tulevaisuuden näkymistä saattaa lievittää se, että talonrakennusprojektiin ryhtyessä tekee kaikki asiat viimeisen päälle huolellisesti. Vaikka se tietäisikin hieman suurempaa rahanmenoa, suunnitteluvaiheeseen ja urakointiin kannattaa satsata sillä periaatteella, että kyseessä olisi talo, jossa tulee elämään elämänsä loppuun saakka. Monestihan omakotitalon rakentamisessa siitä onkin juuri kyse.

Kun ottaa huomioon jo suunnittelupöydällä energiatehokkuutta lisäävät seikat, lapsiystävällisyyden ja turvallisuusasiat, ei jälkikäteen tarvitse tehdä suuria ja perusteellisia muutoksia asuintiloihin elämäntilanteen muuttuessa. Hyvämaineinen urakoitsija on painonsa arvosta kultaa, vaikka hintalappu saattaakin olla kovempi kuin halvemmalla ”tusinatimpurilla”. Tarkasti suunnitellun ja ammattitaidolla toteutetun talon jälleenmyyntiarvo säilyy pitkään ja se helpottaa myös mahdollista muuttamista.

Ole mukana, mutta älä ole ammattilaisten tiellä

Talon rakennuksessa on muutamia päävaiheita: maan muokkaaminen, pohjatyöt, kaapelointi, sokkelin valaminen, rungon ja seinien pystyttäminen, lattian valaminen, katon rakentaminen sekä sähkö- ja LVI-töiden viimeistely. Nykyään suositut elementtitalot tosin karsivat pois muutaman työvaiheen, mutta työt alkavat aina tietysti maan tasosta.

Maatöiden ja sokkelin valamisen jälkeen lattiaeristeiden asentaminen tulee ajankohtaiseksi ja tuolloin materiaalivalinnalla on ensimmäistä kertaa suuresti merkitystä. Huonot tai huonosti asennetut lattiaeristeet tuntuvat kylminä ja vetoisina lattioina vuosikymmenien ajan, joten viimeistään tässä työvaiheessa omakotityömaalla vieraileminen on enemmän kuin suotavaa.

Muutoinkin työmaalla on useimmiten täysin sallittua vierailla, sillä useinhan talon rakennuttaja omistaa myös kyseisen tontin. Omia mielipiteitään ei kuitenkaan kannata rakennusalan ammattilaisille liikaa alkaa viljelemään eikä työn tekemistä liikaa häiritä, mutta asiallisiin kysymyksiin työmiehet vastaavat takuulla mielihyvin. Materiaalivalinnoissa kannattaakin kuunnella tarkkaan urakoitsijan mielipidettä, mutta puolestaan rakennuttajan on syytä peräänkuuluttaa rakennustarvikkeiden asianmukaista säilytystä. Lautatavara ja eristeet kun kärsivät vääränlaisesta säilytyksestä.

Muista muukin elämä

Talonrakennusprojekti usein tuottaa tarpeettoman suurta stressiä rakennuttajalle, joten helpoimmalla pääsee, kun pystyy luomaan hyvän ja avoimen kommunikaatioyhteyden ja luottamuksen urakoitsijaan. Silloin omaksi murheeksi jää ainoastaan laskujen maksaminen, eikä jokaista työvaihetta tarvitse olla seuraamassa sydän syrjällään tontin laitamilla. Kannattaa siis luottaa ammattilaisten työnjälkeen ja keskittyä omaan henkiseen hyvinvointiin oman perheen parissa, kunnes on aika juhlia harjannostajaisia.